Croatian English Italian

dr.sc. Krešimir Mandić

 

Dr.sc. Krešimir Mandić sa matičnom ustanovom KBC Rebro specijalist je za očne bolesti sa radnim mjestom na Zavodu za bolesti i kirurgiju stražnjeg segmenta oka. Unazad 15 godina sa razvojem kvalitetnih OCT – a (optička koherentna tomografija) uređaja visoke razlučivosti, dijagnostika i liječenje bolesti žute pjege i drugih dijelova stražnjeg doživljavaju pravi procvat. Samim time i značajno se povećala potreba za retinolozima, tj. oftalmolozima koji se kao užom specijalnosti bave bolestima stražnjeg segmenta oka. U praksi retinolog se najčešće bavi sa liječenjem promjena uzrokovanih šećernom bolesti, degenerativnim promjenama staklovine, rupturama perifernih dijelova mrežnice, rupturama žute pjege, epiretinalnim membranama žute pjege , vaskularnim oboljenjima mrežnice i bolestima žilnice.
Dr.sc. Krešimir Mandić unutar svoje subspecijalizacije iz stražnjeg segmenta oka poseban interes ima u dijagnostici i liječenju degenerativnih promjena žute pjege (senilna degeneracija makule) koje su i područje njegovog doktorata.
Osim konzervativnog liječenja bolesti stražnjeg segmenta oka koje uključuje laserski tretman i davanje injekcija u oko ( Avastin, Lucentis, Eylea)
Unazad 10 godina dr.sc. Krešimir Mandić suvereno vlada operacijiom sive mrene. Njegova posebnost sastoji se u tome što ima veliko iskustvo u najtežim operacijama sivih mrena. Razlog tome je činjenica da osim što izvodi operacije sive mrene, izvodi i zahtjevne operacije pars plana vitrektomije. Naime operacije pars plana vitrektomije su zahvati na stražnjem dijelu oka koji se vrše kod bolesti mrežnice, staklovine, žute pjege ali kod komplikacija nastalih prilikom operacije sive mrene. S obzirom na tu činjenicu, često mu se upućuju pacijenti sa visokim rizikom od komplikacija kod operacija sive mrene, jer su to pacijenti koji bi mogli trebati dodatni zahvat pars plana vitrektomije. Najčešće su pacijenti koji osim sive mrene imaju i dodatne očne bolesti kao što su : visoka dalekovidnost, visoka kratkovidnost, uska zjenica, glaukom, šećerna bolest, siva mrena nasla kao posljedica traume ili pacijenti sa vrlo tvrdom sivom mrenom. Unatoč tim teškim slučajevima uspjeh opercije sive mrene iznosi visokih 97 %.

 

Stručne i znanstvene reference :

2008- 2012 specijalizacija na Klinici za očne bolesti KBC Zagreb
2012. zaposlen na Odjelu za bolesti i kirurgiju stražnjeg segmenta oka
2012 - vanjski suradnik dodiplomske nastavi na Katedri za oftalmologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
2016-2018 sudjeluje kao podistraživač u Harrier studiji u ispitivanju učinkovitosti lijeka alfibercepta (Eylea) za liječenja senilne degeneracija makule
2016. sudjeluje kao podistraživač u ispitivanju ranibizumaba (Lucentis) kod djece koje boluju od prematurne retinopatije
2017.g doktorat pod naslovom „Utjecaj morfologije druza na sloj fotoreceptora kod senilne makularne degeneracije"
2017. Dobitnik nagrade SOE ( Europsko udruženje oftalmologa) za najbolji poster retinološke sekcije.
2018.g uži specijalist iz stražnjeg segmenta oka
Redoviti aktivni sudionik na kongresima Hrvatskog oftalmološkog društva
Autor u 16 znanstvenih radova, od toga 6 u „Curreent Contentus „

 

 

 

                                                dogovorite